Linkek a témában:
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.
A XX. század második felében hazánkban történt politikai változások azonban nagyban módosították a farsangi szokásokat is: módszeresen szerveztek és szerveznek néha ma is nagyböjti hétvégékre, sőt akár hamvazószerda napjára is munkahelyi és iskolai összejöveteleket, bálokat, bőséges étkezéssel járó rendezvényeket. A torkos csütörtök hagyománya ennek következtében hamar megkopott és elhalt.
Torkos Csütörtök, mint marketing
Elsőre is népes tábort vonzott maga köré a Torkos Csütörtök, hiszen már ez első évben is alig lehetett asztalt foglalni. Most mégsem étteremtulajdonosként, vagy éhes vendégként szemlézzük ezt a napot, ezt gasztronómiai rendezvényt.
Weblap
A Torkos Csütörtök hivatalos a Magyar Turizmus Zrt. által üzemeltetett weboldala a www.menjunkenni.hu. Hogy is lehet ez? A www.torkoscsutortok.hu oldalt lefoglalta egy rendezvényszervezéssel foglalkozó cég. Lehet itt azon vitatkozni, hogy ki mit miért csinált, de azt meg kell hagyni, hogy a Magyar Turizmus Zrt. elfelejtette ezt megtenni. Magát a Torkos Csütörtök rendezvényt, és annak elnevezését már a nyilvánosságra hozatal előtt le kellett volna foglalni, így megelőzhető lett volna, hogy más ékeskedjen ezzel a domainnal. Bárki által elérhető a www.torkoscsutortok.hu domain tulajdonosának az adata, mi csak gratulálni tudunk neki a leleményességért, és azért, hogy ebből ő most profitál.
Fat Thursday ( en )
Fat Thursday (German Fetter Donnerstag, Schmotziger Donnerstag, or in areas where carnival is celebrated Weiberfastnacht, Polish Tłusty czwartek) is a traditional Polish and German feast marking the last Thursday before Lent and is associated with the celebration of Carnival. Because Lent is a time of fasting, the next opportunity to feast would not be until Easter. It is similar to, but should not be confused with, the French festival of Mardi Gras ("Fat Tuesday"). Traditionally it is a day dedicated to eating, when people meet in their homes or cafés with their friends and relatives and eat large quantities of sweets, cakes and other meals forbidden during Lent. Among the most popular all-national dishes served on that day are pączki or berliner, fist-sized donuts filled with rose marmalade, and faworki, French dough fingers served with lots of powdered sugar.
Ismét készülhetnek a torkoskodást kínáló vendéglátóhelyek
Tavaly 1300 étteremben 230 ezer vendég torkoskodott.
Gasztrorendezvény.lap
A gasztrorendezveny.lap.hu oldalon naptár-szerűen kerültek felsorolásra a hazai gasztrorendezvények.
Szerepelnek a lapon rendezvénynaptárak, borutak, bortúrák weboldalai. Helyet kaptak az utazási irodák gasztronómiai uticéljai, és az éttermek gasztrorendezvényei is.
A rendezvényszervező cégek, és a rendezvénytechnika képviselői sem maradhattak le a lapról.
Vendéglátás.lap
A
vendéglátás olyan sajátos kereskedelmi tevékenység, amelynek keretében
ételeket és italokat készítenek (jellemzően helyben fogyasztásra) és
ezzel összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltatásokat nyújtanak.
Torkos csütörtök után böjtös péntek
Eddig ettünk, ittunk, mulattunk, most itt az idő a tisztulásra. Hamvazószerda után kezdődik a keresztény kultúrkörben a böjti időszak. Ehhez próbálunk tanácsokat adni.
Meghatározás
A torkos csütörtök néphagyományából elevenítette fel a Magyar Turizmus Zrt. a farsangi időszak lezárásának tekintett már-már elfeledett szokást. A torkos csütörtökön éttermekben és vendéglátó helyeken, fél áron, azaz 50%-os áron fogyaszthatnak a vendégek. Célszerű a telt házak miatt asztalt foglalni. Nem csak éheseknek szól ez a gasztronómiai kaland!